Sådan får du succes med løbetræning (begynder)

Når man endelig har besluttet sig for at komme i gang med at løbetræne, er det bare super ærgerligt at ende med en løbeskade der slutter løbekarrieren inden den rigtig er gået i gang. Det er ikke fordi der mangler information om løbetræning på nettet - nærmest tvært imod. Så hvad er det der går galt, og hvad skal du gøre for ikke at havne i denne situation? Det får du svaret på i dette indlæg, så du kan få succes med løbetræning.

Gadgets og nødvendigt udstyr

Noget af det mest fantastiske ved løbetræning er, at det ikke kræver særlig meget udstyr. Og så kræver det heller ikke særlig meget planlægning. Det er stort set bare at snøre skoene og gå udenfor døren. Så er man i gang.

Det vigtigste er, at du har nogle gode løbesko. Det er en fordel at købe skoene et sted hvor de kan analysere din løbestil, og vejlede dig til at vælge de sko der er rigtige for dig.

Mere udstyr behøver du faktisk ikke!

Vi er dog mange (ja, jeg er selv en af dem :-) ) der bliver lidt ekstra motiveret af at have lidt ekstra gear. Det kan anbefales at købe noget godt svedtransporterende løbetøj, men køb ikke for meget inden du ved om løb er noget for dig.

Og hvad med løbeure og løbe-app's?

Jeg bruger selv Endomondo på min Apply Watch når jeg løber (så behøver jeg ikke have telefonen med mig). Det fungerer fint for mig, fordi jeg ikke skal til at finde udstyret frem - uret sidder på armen i forvejen. Dog fungerer "rigtige" løbeure (f.eks Garmin Forerunner) bedre som løbeur, hvis man gerne vil have bedre målinger (flere features og bedre pulsmåler).

Følg et løbeprogram og undgå løbeskader

Mange går i gang med at løbe uden at følge et løbeprogram. Det ender ofte med skader eller at man aldrig rigtig kommer i gang. Nu omhandler dette indlæg løbetræning for begyndere, men selv rutinerede løbere har gavn af at følge et løbeprogram.

Løb er hård træning for benene, så man skal øge løbetræningen stille og roligt. Allerede efter få uger mærker man at konditionen blive bedre, og så kunne man godt fristes til at gi' den gas. Men muskler og især sener er noget længere tid om at blive stærkere, og det fører desværre ofte til løbeskader.

Så lyt til din krop (ja, der kom klicheen) da det er den der sætter begrænsningen, løbeprogrammer er kun vejledende.

Løbeprogrammet hjælper dig også med at komme afsted. Hvis du ikke har en fast plan for hvornår og hvor meget du skal løbe, så er det let at overtale dig selv til at springe over træningen.

"Det regner i dag, jeg venter med at løbe en tur til i morgen.."

Du har meget større sandsynlighed for at gennemføre løbetræningen, hvis det er noget du har aftalt med dig selv i forvejen. Eller endnu bedre - lav en aftale med en løbemakker. Sæt dag og tidspunkt på aftalen, også hvis det bare er en aftale du har lavet med dig selv.

Sådan kommer du i gang..

Der er meget at læse og lære om løbetræning, men det vigtigste som begynder er at komme i gang. Det gælder uanset om målet er vægttab, storby-maraton eller løbeture med ungerne om søndagen.

  1. Køb nogle løbesko, hvis du ikke allerede har nogle
  2. Find et løbeprogram der passe til dig
  3. På med skoene og løb - hellere i dag end i morgen
  4. Lyt til dig krop - stop hvis det gør ondt
  5. Nyd at du er kommet i gang..

God løbetur :-)

/Carsten

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort